Vodeni sakupljač

Vodeni sakupljač

Kolektor vode je sustav cijevi za raspodjelu rashladne tekućine u sustavima grijanja. Drugim riječima, razvodnik za vodu je cijev s nekoliko izlaza za spajanje ostalih cjevovoda. Kolektori se koriste ne samo za tople podove nego i za vodoopskrbne sustave.

Načelo rada spremnika vode

Cijev cijevi ima vanjsku i unutarnju nit. Njihov broj ovisi o broju sklopova (od 2 ili više). Od vrha se nalazi razdjelnik za napajanje, gdje se isporučuje rashladna tekućina. Ako ovaj dio sustava podnog grijanja, tekućina za prijenos topline potom se vraća povratnu razdjelniku, a onda - u kotlu za grijanje.

Na vodospremnik se može pričvrstiti različita oprema ovisno o konfiguraciji koja se razlikuje od više vrsta kolektora:

  1. Izlazi za "eurocone" - najjednostavniju opremu koja se najčešće koristi za ugradnju konvencionalnog sustava vodoopskrbe.
  2. Ventili na izlazima. Takve kolektore proizvode uglavnom kineski proizvođači. Koriste se za tople podove bez automatizacije, obično u malim kućama.
  3. Podešavanje cijevi i pribora za metalne plastične cijevi.
  4. Mjerači protoka na razvodniku i utičnice za servo pogone na povratnom razvodniku. Koristi se za konture toplih podova različitih duljina.
  5. Kolektori s mješalicom i balansnim ventilima.

Osim kupnje, u svakom gospodaru moguće je da ne kupuju rezervoar za vodu, a da ga zalemiti se od polipropilenskih cijevi i spojnice, stjecanje potrebne opreme.

Montaža vodenog kolektora na zid izvodi se pomoću stezaljki i plastičnih tipli. Također, to se može učiniti uz pomoć posebnih zagrada. Obično se sakupljač vode nalazi u kompaktnom i urednom ormaru kolektora ili u zidnoj niši.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: