Dugotrajna in vitro kultura embrija

dugotrajne in vitro embrijske kultureDugotrajno uzgoj embrija in vitro (LTC-BS - Long Term Uzgoj na blastociste Stage) je proces čija je glavna svrha održavati normalan razvoj i održivost u cijelom embriju, prije nego što ih sadnju u šupljini maternice tijekom IVF. Taj je proces kratko vrijeme i traje samo 6 dana. Nakon toga, embrij treba staviti u maternicu za fiksaciju u endometrij.

Kakva je to vrsta postupka?

Dugotrajno uzgoj zametaka inherentno je visokotehnološki i prilično složen proces koji zahtijeva posebnu, dobro opremljenu laboratorijsku i skupu opremu. S obzirom na ovu značajku, nisu svi centri uključeni u IVF i planiranje trudnoće dati takav postupak.

Ova metoda uključuje uzgoj embrija prije blastocističke faze. Prethodno korištene tehnike ukazivale su na transplantaciju embrija u žensko tijelo u fazi njegove fragmentacije, tj. za 2-3 dana. Ta činjenica oštro je smanjila uspjeh IVF-a, a postupak prijenosa embrija mora se ponoviti mnogo puta.

Prijelaz na uzgoj embrija in vitro bilo moguće tehnološki proboj u području embriologije, zahvaljujući posebnoj razvoja na području reproduktivne medicine. Ova tehnika se koristi u vodećim reproduktivne klinike diljem svijeta, uključuje više dulji kontakt s embrij specifičnih medija (SICM / SIBM i embrija Assist / blast Assist).

Također je vrijedno napomenuti da ova tehnika ne može postojati bez uporabe posebnog uređaja - višenamjenskog inkubatora. U njemu se nalazi nekoliko zigota uz hranjivi medij. Nakon 4-6 dana, stručnjaci izvuku blastocist s ovog uređaja i procjenjuju njegovu održivost. Prema statističkim podacima, otprilike 60-70% jaja oplođenih tijekom IVF-a moguće je dobiti normalne embrije.

Koje su prednosti produženog uzgoja zametaka?

Ova metoda IVF-a omogućava, prije svega, poboljšanje kvalitete selekcije (selekcije) i korištenje samo embrija koji imaju dovoljno visoki tzv. Implantacijski potencijal za transplantaciju. Jednostavnim riječima, upotreba ove metode znatno je povećala vjerojatnost trudnoće nakon IVF-a.

Osim toga, među ostalim prednostima dugoročnog uzgoja zametaka obično se nazivaju:

  • smanjenje broja kromosomskih abnormalnosti kod zametaka presadenih u blastocističnoj fazi;
  • ova metoda je više fiziološka u usporedbi s transferom embrija do 3 dana;
  • kod dugog uzgoja dovoljno je staviti 1-2 embrija u šupljinu uterusa, tk. vjerojatnost njihove konsolidacije i razvoja je vrlo visoka;
  • znatno se smanjuje rizik razvoja takve komplikacije kao ektopične trudnoće.

Koji su nedostaci ove metode?

Nakon što se bavila s činjenicom da je dugo u kultiviranju reproduktivne stanice (gamete) i embrija, opisujući prednosti ove metode IVF, potrebno je da ne zaboravimo nedostatke ove metode.produženo uzgojem zametaka

Prva od njih je činjenica da svi obrađeni zametci ne rastu na blastociste, u većini slučajeva samo 50% njih dolazi do ove faze razvoja. S obzirom na ovu značajku, drži ovu metodu je moguće samo ako se tri dana uzgoj embrija a, oni će barem 4. Uz manje vjerojatnosti dobivanja barem jedan normalan, dolazi do blastociste fazi je vrlo niska.

Drugi nedostatak može se nazvati trenutak da čak i ako embrij dostigne fazu razvoja potrebnih za transplantaciju, to ne daje 100% jamstvo da će implantacija biti uspješna i da će doći trudnoća.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

13 + = 23

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: