Stanje nirvane

stanje nirvane

Mnogi od nas imaju ideju nirvane, vrlo nejasne i praškaste s dodirom sudbine. Ime istoimene skupine čija je povijest zapamćena zbog svoje tragedije poznata je predstavnicima europskih religija više od cilja života svakog budista. Naša percepcija svijeta baca sjenu na konceptu nirvane, koji često tretiraju kao praznina i stanje „ništa” (što ne čudi, jer je riječ je prevedena sa sanskrta i pali kao „blijedi”).

U međuvremenu, za sve budističke, stanje nirvane je savršenstvo, koje se postiže oslobođenjem. Karmičke se veze otvaraju, oslobađaju se od patnje, bola, želja. Ovo potonje zvuči pomalo neuobičajeno za nas, međutim, osoba koja je dosegla nirvanu ne osjeća uticaj vlastitih želja na događaje u životu. Mentalne strasti i bol snova ne mogu uzrokovati čak ni slabo osvjetljenje na ogledalu poput mirne površine života.

Vrste Nirvane

U različitim izvorima možete pratiti tri glavna tipa nirvane:

  • mentalno. Ovo je kratkotrajno stanje nirvane, koja je poznata svakom od nas. Sigurno ste ponekad uhvatili sebe za trenutak iznenađujućeg odmora, pa čak i prosvjetljenja. To se može nazvati mentalnim nirvanama;
  • život. Životna nirvana postiže čovjek, dok je njegova duša u tijelu. To vam omogućuje prekinuti krug reinkarnacija i dovesti ga u sljedeći oblik;
  • vječni. Onaj koji je postigao nirvanu u životu nakon uništenja fizičkog tijela (drugim riječima, nakon smrti) postiže stanje nirvane vječno.

Kako postići nirvanu?

Pitanje kako ući u stanje vitalne nirvane dano je svakom budizmu - nakon svega, to je, zapravo, svrha njegova života. Nemoguće je doći do nakon objavljivanja (ako ne teži tome), nemaju vremena za postizanje nirvane u ovom životu - morat će živjeti i drugi, sa svim svojim patnjama i nestalnosti.

Za početak, važno je shvatiti sam smisao slobode koju nam daje stanje nirvane. To je sloboda, u prvom redu, iz svih ovisnosti. Zemljani privezi nas čine ranjivima i u svakom slučaju osuđeni na patnju. Uostalom, neizbježno ćemo izgubiti nešto, kako ući u stanje nirvanekoje volimo. I trenutak tog gubitka prethodi njezin strah.

Postupno izumiranje svjetovnih želja je moguće zbog mnogih praksi, budističkih i ne-budističkih škola. Meditacija, hipnoza, molitva - svi traže svoj put. Nijedna od njih ne jamči rezultat, samo je sama osoba sposobna otvoriti beskonačni krug reinkarnacija. Mnogi se ljudi boje idu neke "neosjetljivosti", spremnost da postanemo slobodni ne dolazi svima od nas. Zato morate svjesno i mirno doći do ove odluke kako biste pokušali rezati pupčanu vrpcu koja vas povezuje s beskrajnim reinkarnacijama čvrstu ruku.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 78 = 82

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: