Ljudski znakovi Uzašašća našega Gospodina

popularni znakovi za uskrsnuće Gospodina

Uzašašće Gospodina jedan je od najvažnijih pravoslavnih praznika, što ima posebno značenje za kršćane. To se slavi četrdesetog dana poslije Uskrsa, tradicionalno u četvrtak, i simbolizira kraj Isusovog zemaljskog putovanja i povratka na Nebo. Posebno su zanimljivi znakovi i superstizi koji su povezani s Gospodinovom Uzašašću.

Znakovi i praznovjerje za Uzašašće - što treba čuvati?

Prema uvjerenjima, noć Gospodinova Uzašašća smatrana je noćnim zvijezdama, jer te ptice pjevaju glasnije nego obično. I jao onome tko se usuđuje uhvatiti ovu pticu - sve sljedeće godine će proći u suzama i nevoljama.

Uzašašće povezano s blagdanom tradicije i znakovima reklo je da je bilo nemoguće očistiti kuću, oprati, posjetiti kupku, baviti se bilo kojom vrstom rukavica, ako to nije strogo potrebna.

Smatrali su se lošim znakom odbiti zahtjev osobi u potrebi. Bilo je potrebno pomoći siromašnima i siromašnima, tretirajući nešto ili činiti nešto dobro.

Postoji jedna praznovjerja povezana s breza. Pitao se mlade djevojke, uvijavajući grančice breze u pletenice. Prema uvjerenju, čiji se grančica ne nosi sve do Pedesetnice, bit će zdrava i oženiti se ove godine. Ako je obamrla - predznanje bolesti ili smrti onog koji se sklupčao.

Ljudski znakovi Uzašašća našega Gospodina

Prema popularnim znakovima s Uzašašcu dolazi prava toplina i pun ljeto, neće biti više mrazova.

Vrijeme je bilo osobito skrupulozno ovog dana. Loš omen se smatrao kišom na Uzašašcu, obećao je jadnu berbu i stoku. Vedro vrijeme i sunce, naprotiv, bili su jamstvo dobre žetve.

Prema vjeri, obilna rosa padne na Uzašašće Gospodnje - stoga, zemlja plače, prateći Krista prema Nebu. Mlade djevojke pokušale su se oprati ovom rosa - ljudi su mislili da možete postati pisana ljepota i uskoro ćete se udati.

Jaja, razorena od kokošinje do Uzašašda, pod izgovorom, nije jesti, jer je prema uvjerenju imao čarobnu moć. Bio je izgovoren i iskorišten kao šarm.

uskrsnuće Gospodara znamenja i praznovjerja

Tradicije, običaji i znakovi za Uzašašće Gospodina vrlo su zanimljivi i od velikog semantičkog značaja. Tako je ovaj praznik bio uobičajen peći kolačiće u obliku ljestve od sedam koraka, simbolizirajući put do neba. Mnogi su vjerovali da takvo jelo potiče rast karijere, ako ujutro jedete kolačiće i operite posvećenom vodom.

Obavezna je bila prisutnost na svečanom stolu pite s lukom, sva jela posvećena, jeli su i tretirali goste. Dan se na neki način promatrao, tako da je obrok imao poseban značaj pravoslavnim narodima.

Na Uzašašću bi se mogao obratiti Bogu i tražiti ispunjenje željene želje. Glavna stvar - ne tražiti novac i bogatstvo, takav zahtjev veće moći neće ispuniti. Iznimka je slučaj kada je potrebno financiranje za dobro djelo ili liječenje. Prema vjeri, sve što tražite zasigurno će se ostvariti. Gospodin na ovaj dan čuje sve, čak i izgubljene grešnike.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

6 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: